Lite historik

1935 den 8 april fick villaägaren Karl Jansson, Föreningsgatan 7, Hagaby en genialisk idé och startade Hagaby fruktodlarförening. Han bjöd in grannar, det hölls föredrag, visades ljusbilder och bums blev 27 personer medlemmar. TH Norstedt valdes till ordförande. 
1938 valdes Ivar Zachrisson till ordförande och stannade kvar till 1960! I en villaträdgård på 500m2 borde finnas 12 fruktträd – 6 äpple, 2 päron, 2 plommon och 2 körsbär.<p>
1945 bytte föreningen till det mer passande namnet Örebro Norra Fruktodlarförening, eftersom medlemmarna nu även kom från Rynninge, Pettersberg, etc.1955 försökte medlemmarna sälja frukt i större skala men fick lagringsproblem. Mustning utfördes och var en viktig inkomstbringadne service.1956 döptes vi om till Örebro Norra Trädgårdsförening och det var 354 medlemmar! Intresset hade flyttats lite från fruktträd till prydnadsväxter, perenner etc

1960 hade föreningen 3 trädbeskärare som beskar ca 1000 träd! Tillsammans med Almby hölls beskärningskurser. På den gemensamma vårfesten delades diplom ut varje år, det var föredrag och musik.<p>
1965 uppstod finanskris i föreningen, som inte kunde betala ut arvoden till styrelsen eller köpa frimärken. 1964 hade man tagit lån på 2 300,- till mustningspress, vilket skulle amorteras. Medlemsavgiften var 4,- kr!<p>Styrelseledamöterna började dela ut information i sina områden. Krisen löstes till slut genom att man fick tillstånd att anordna ett större lotteri!

1975 var det så dags för den första kvinnan, Gudrun Hägg att väljas till ordförande, som 1977 efterträddes av Gull Gunnvald.
1980 var männen tillbaka och Pär Palmqvist valdes till ordförande.
1982 ersattes han av Bernt Viktorsson, som var ordförande i 10 år och som varit  styrelseledamot till 2010.
1992 var det rosendrottningen Denise Anderssons tur att hålla i ordförandeklubban. Hon hade tusen andra engagement att hålla rullande och efter några år tackade hon för sig.

1995 valdes , Gun Nilsson, till ordförande och hon gjorde en stor insats i 22 år! Ny ordförande från 2017 är Renée Dahlberg. Föreningen har 250 medlemmar boende i alla villaområden norr om Svartån och upp till Frövi. Fruktodling och beskärning är fortfarande en stor del av verksamheten. Gun och hennes trogna vapendragare dvs 5-6 beskärningskunniga män sköter om föreningens fruktträd.
På 50-60-talen gjordes ”lustresor” till Värmland, Bergslagen etc och det började vi med igen 1996. Vi har gjort några riktigt långa utflykter till Kinda, Trosa, Oxelösund etc. Men mest går våra lustresor till orter på 10-12 mils avstånd.

Några starka inslag i föreningens aktiva liv

Harald Karlsson, Stenfastavägen, Ringstorp. Han valdes in i styrelsen 1964 och blev v ordf. 1966 valdes han till sekreterare och satt till 1974. Han avgick men ansvarade för alla kurser i beskärning, ympning och växtkännedom. Han beskar säkert 500 träd varje år och drog in i villaträdgårdar som en självklar läromästare för villaägarna. Trädgården på Stenfastagatan liknade en svensk djungel fylld av alla tänkbara fruktträd med många ympar i de flesta träd. Han var aldrig ordförande men mannen bakom allt under sin aktiva tid fram till 1994. Vår nationellt mest kända ordförande var den amerikanska läkaren Denise Andersson, som då bodde på Spireavägen i Bettorp. Hon var under 80-90talen en av landets mest kunniga rosenodlare och förädlare. Hon ledde rosencirklar, var redaktör för Rosenbladet, styrelseledamot i centrala styrelsen för Rosensällskapet. Hennes egen villaträdgård var fantastisk med minst 250 olika sorters roser varav många var unika rariteter.<p>

Vi vill ge våra medlemmar inspiration och möjlighet att dela sitt intresse med likasinnade. Vi vill öka intresset för att skydda vår närmiljö och bidra till ett bättre omvärld. Varje dag påminns vi om hur nödvändigt det är att tänka på allt vi gör som ytterligare kan minska växthuseffekten. Odla själv, kompostera och låt din kropp njuta av naturen och motion i din trädgård. En kvart om dagen räcker för att slippa bilring runt magen och några kvartar under odlingssäsong hjälper dig att må bra och få en njutbar trädgård.

Vår förening är medlem i Riksförbundet Svensk trädgård RST.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)