Styrelseresor

När Gun blev vår ordförande i mitten av 90-talet </b>kom vi efter några år överens att göra en styrelseresa för att besöka trädgårdar, vackra gårdar, konstnärer, profiler inom trädgård, mysiga restauranger och bra vandrarhem. Vår första resa gick till Skåne i en hyrd Volkwagensbuss - vi ville alla besöka Cedergrens i Råå - rosenkungen - utanför Helsingborg. Gun som gillar att köra satt vid ratten och Katarina planerade på ett ungefär vart vi skulle och läste kartan. Övriga stöttade förstås. Vi sov över i vandrarhemmet Villa Telassa vid Sofiero och vandrade runt bland rhododendron och var helt betagna. Alla ville se  blåregnet på Norrvikens trädgårdar och den önskan gick i uppfyllelse. Men lite besvikna blev vi eftersom allt var ganska förfallet och rabatterna fyllda av ogräs. I söndagsregnet gick resan norrut igen, vi åt en gammaldags lunch på ett pensionat. Vi rullade snart igen upp genom Småland och letades oss fram till en grossist i en liten by. Där reades alla växter ut till 75-80% rabatt eftersom våren varit ovanligt sen och kall och de inte hade kunnat sälja växter och även fått returer. Vi samlade på oss utmärkta växter för obetydliga summor och bussen blev så full att det var svårigheter för Gun att köra bland vajande buskar och träd. Rutorna immade igen och det var väl turbetonat att vi kom hem oskadda.
<p>..och vi har fortsatt att resa i minibuss och vi har träffat många speciella människor, sett trädgårdar som vi bokat in men lika ofta bara ramlat in en trädgård eller blivit tipsade av de vi besökt. De har både guidat oss och kört med så att vi har kommit fram. Vill gärna nämna
<p>Sven & Inger Frändås i utkanten av Ulricehamn som hälsades oss varmt välkomna när vi dök sent en fredageftermiddag. De visade sin trädgård, sitt hus och berättade om sina vedermödor och sin stora familj. De bjöd oss på fika, gott humor, naturberättelser, Svens liv som fotograf (han t o m bott i Örebro) och odlingstips. Under samma resa blev vi guidade till Furets plantmarknad där ägarna visar egna vackra trädgårdar.<p>
Göteborgs Botaniska trädgård har vi besökt vid flera tillfällen och ändå känns det som det är så mycket kvar att se och lära. Att få se Mona Holmbergs sommarrabatter och hur vackert de kan kombineras var en upplevelse. Kul att inte  behöva skämmas över att man planterade tagetes - de blev annorlunda i en samplantering.
Resan till Danmark var lång och annorlunda än tidigare. Vi besökte bara några slumpmässigt påträffade trädgårdar men tillbringade en dag i konstmuséet Louisianna. Vi traskade runt i den kungliga trädgården vid Fredriksborg och sov även över på ett vandrarhem där.<p> Vi åkte till Österlen och bodde i en lånad sommarstuga inbäddad i en lummig trädgård. Vi drack afternoon tea i Ystad hos en möbelhandlare som gift sig sent i livet med brittisk kvinna. Hon hade öppnat ett charmigt cafe i bottenvåningen. Vi besökte en gammaldags handelsträdgård och förstås Åbergs utanför Ystad. Vi hade bokat in ett besök hos Helge Lundström - stenspecialist och äppeltavlebyggare i Kivik - i hans trädgård  i Gislöv. Alla barrväxter var beskurna och det var innan det blev mer allmänt populärt. Han visade oss en trädgård som han designat som 50 års present åt en fru och han tipsade oss om en härlig sommarrestaurang. Vi hann förstås med Ale stenar, Kiviks fruktträdgårdar, Piratens grav och Glimmingehus. Det är det som är så bra med dessa resor att vi har gemensamma intressen och inte behöver stressa runt för att även uppfylla andras "avvikande" önskningar!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)