Verksamhetsberattelse

ÖREBRO NORRA TRÄDGÅRDSFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

ÖREBRO NORRA TRÄDGÅRDSFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Verksamhetsberättelse för år 2016

Styrelsen har under året haft följande sammansättning

Ordförande Gun Nilsson Kassör Anette Johannes  Ledamot Renée Dahlberg
Sekreterare Ingalill Warnquist Ledamot  Anneli Ridenius-Larsson Ledamot Gunilla Fransson
Suppleant Maud Erikssson Suppelant Maggie Javelius

Under året har styrelsen som vanligt varit samlad till två protokollförda möten, några informella möten och många mailkontakter.

 

Antalet medlemmar, som erlägger medlemsavgift är 197. Medlemsantalet ligger i stort på samma som tidigare 5 års period, vilket är runt 200. Vi har fått ganska många nya medlemmar men också tappat en del pga av varierande orsaker bl a åldersskäl eller flytt från vårt område. Vi har förmedlat trädbeskärning i ca 100 trädgårdar. Några har fått hjälp med ympning

Under året har vi fortsatt samarbetet med övriga trädgårdsföreningar i Örebro, vilket innebär att vi planerar våra aktiviteter så att vi inte skall kollidera med datum utan att medlemmarna har möjlighet att delta i samtliga arrangemang om man skulle vilja. Adolfsberg anordnar föredrag och trädgårdsbesök, Glanshammar trädgårdsdag i mars med föreläsning och försäljning, Trädgårdsamatörerna har varje månad möten där alla är välkomna. Vi ordnar trädgårdskafe, dagsresa med buss i augusti, växtloppis. 2016 deltog vi mycket aktivt vid genomförandet av Äpplets dag som initierats av RST och som ägde rum i Strömbergs äppelträdgård i Hidingsta. Gun tillsammans med Gunnel från Adolfsberg samordnade. Vi skall träffas en gång om året för att gå igenom verksamheterna och se vad vi kan förbättra.

 

Den största delen av föreningens verksamhet inriktas mot information, träd-beskärning samt odling och plantering av växter och träd.

 

Styrelsen har under verksamhetsåret erbjudit medlemmarna olika aktiviteter. Här kommer en kort presentation av några aktiviteter.

 

Årsmötet hölls 5 mars och Johnny Dahlgren från Loftahammar, Östergötland höll ett mycket intressant föredrag fyllt med natursköna bilder från hans smultronställe och om hur de hade utformat sin drömträdgård.

Trädgårdscafé anordnades vid två tillfällen under våren..Vi hade olika tema såsom frösådd och sticklingar, och Jessica Stake som återigen pratatde om raw food och lät oss provsmaka., Det har varit omkring 20-25 deltagare på kafekvällarna.

Vi arrangerade bussresan till Nordiska trädgårdar i Älvsjö. Vi åkte torsdag 21 april eftersom första mässdagen är bäst. Det var full buss och det var några som vi måste tacka nej till. Allt fungerade bra som alltid med Curt P vid bussratten. Vi hade växtlotteri med mässinköp som priser. God stämning och bussen fylld med fynd!

 

28 maj var det växtloppis på Södra skolans skolgård i Lillån. Vi lyckades sälja växter föröver 4000,- under två intensiva timmar. Medlemmarna hade skänkt växter av mycket god kvalitet och stora plantor. Uppskattades mycket av oss och av köparna! Nästa år blir det förhoppningsvis mängder med fina plantor som vi kan locka köparna med!

 

Vi besökte några trädgårdar som Bibbi och Ulf Lundins skogiga trädgård i Brickeberg, Ingalill Zakariasens välfyllda trädgård i Marieberg. Där fanns bl a ett egetbyggt stort växhus, en hög mur och mängder med rustika redskap och bagartråg! Adolfsbergarna hade ordnat besöken.

 

Lördagen 13 augusti åkte vi – ca 35 medlemmar - på bussresa till Västra Götaland. Första stoppet var familjeplantmarknaden Öbergs i Varnhem. Vidare till Eva & Wolf von Lockow, Glätteskvarn i Kvänum och deras enorma och fantastiska trädgård med extra allt. De guidade oss runt och eftersom de är tidigare plantskoleägare så kan de det mesta om de växter de planterat. Lunch på Lumber och Karle i Kvänum där vi kalasade på kyckling. Sista anhalt var Björkelund, Mariestad där Margareta Ekman och Ingvar Andersson har sin välplanerade och långa trädgård. De har dammar, rhododendronskog, köksträdgård och de serverade oss gofika med rulltårta och grädde!.

 

Söndag 25 september genomfördes ÄPPLETS DAG som Riksförbundet tagit initiativ till och som nu skall firas varje år. Alla trädgårdsföreningarna samarbetade och vår Gun och Adolfsbergs Gunnel var samordnare och mycket aktiva vid genomförandet. Det kom många besökare uppskattningsvis 100-150 som bjöds på tipspromenader, äppelavsmakning, must, äppelkakor m m. Pomolog Christer Sandberg informerade flera gånger om Carl Strömsbergs äppelgård som har räddats till eftervärlden av en rad kunniga beskärare och pomologer i Örebro.

 

Jonny Karlsson förläste i Glanshammars bygdegård 9 november då han ersatte Karin Eliasson (Jord är inte bara skit under naglarna) som fått förhinder. Detta var också ett samarrangemang.

 

Vi planerar förstås en rad aktiviteter för 2017 med varierande innehåll och nu tillsammans med nästan alla Örebros föreningar!

 

Att odla klokt i en hållbar trädgård påverkar vår och kommande generationers välmående. Om vi gynnar biologisk mångfald genom de växtval vi gör och om vi vattnar på ett nygammalt sätt där vi använder regnvatten istället för renat kommunalt vatten, så hjälper vi till att minska den vattenbrist som vår kommun har uppmärksammat oss på! Vi fritidsodlare gör skillnad och kan förhoppningsvis påverka klimatet positivt!

 

Örebro 2017-02-08

 

Ingalill Warnquist                                   Gun Nilsson

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)