Verksamhetsberattelse

ÖREBRO NORRA TRÄDGÅRDSFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

ÖREBRO NORRA TRÄDGÅRDSFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Verksamhetsberättelse för år 2013

Styrelsen har under året haft följande sammansättning

Ordförande Gun Nilsson Ledamot Renée Dahlberg
Sekreterare Ingalill Warnquist Ledamot Yvonne Bengtsson
Kassör Ann-Charlotte Andersson Ledamot Anna-Karin Lindholm
Suppleant Anette Johannes Suppleant Anneli Ridenius-Larsson

Under året har styrelsen som vanligt varit samlad till två protokollförda möten, några informella möten och många mailkontakter.

Antalet medlemmar, som erlägger medlemsavgift är 202. Medlemsantalet minskade något under verksamhetsåret. Vi har bl a försökt intressera nyinflyttade liksom boende i nya områden. Vi har delat ut information och Hemträdgården till ca 200 hushåll men intresset har varit svalt.. Vi har förmedlat trädbeskärning i 100 trädgårdar. Några har fått hjälp med ympning. Vi deltog med vårt program på trädgårdsmässan i Örebro tillsammans med Glanshammar.

Den största delen av föreningens verksamhet inriktas mot information, träd-beskärning samt odling och plantering av växter och träd. Bernt Viktorsson är aktiv som insamlare och kartläggare av gammaldags perenner och fruktträd. Bernt utsågs till Årets Eldsjäl (för hela landet för 2012). Diplom och belöning delades ut på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Förbundsordförande Inger Ekrem och Gunnel Carlsson överlämnade priset till Gun som tog emot detta för Bernts räkning.

Styrelsen har under verksamhetsåret erbjudit medlemmarna olika aktiviteter. Här kommer en kort presentation av en del aktiviteter.

Årsmötet hölls 8 mars och föreläsaren Börje Remstam från Eskilstuna talade sig varm för sina täckodlingsmetoder. Han gav oss en rad goda råd, visade bilder på otrolig växtkraft för både nyttoväxter och perenner i sin trädgård. Hans motto är att odla utan att gräva och rensa ogräs och alla höll med om att det är en utmärkt idé om den genomförs till fullo.

Vi träffades hos Anette Johannes i Rynninge 16 mars för att diskutera och lära oss hur och när buskar, häckar och prydnadsträd etc skall beskäras och förnyas. Bernt och Per höll i sågar och sekatörer och gav goda råd till de ca 25 medlemmar som deltog. Föreningen bjöd på kaffe med muffins.

Trädgårdscafé anordnades vid två tillfällen under våren liksom två träffar under hösten. Vi hade olika tema som t ex frösådd och sticklingar, bildvisning från trädgårdsresa som styrelsen för Adolfsbergsförening gjort, äpplen och päron med provsmakning och sortbestämning och slutligen trägårdsdesign och växtval med Erika Sörengård. Fullt hus blev det varje gång och mysig stämning!

1 juni var det växtloppis på Södra skolans skolgård i Lillån. Vi lyckades sälja växter för rekordsumman 4 500,- till och med vädergudarna var på vår sida denna gång!.

11 juni besökte vi Ingrid Nilsson, Erikshultsvägen 5, Örebro. Ingrids radhusträdgård är liten men mycket välplanerad. Vi var många och då framför allt adolfsbergare som ordnat besöket.

Lördagen 17 augusti åkte vi – ca 40 medlemmar - på bussresa till Sörmland och till två mycket olika trädgårdar. Det första stoppet i Länninge, Vrena hos Helen Länninger, var en 8000m2 stor innehållsrik, underbar trädgård med allt! Helen hade grävt alla dammar, bäckar etc med spade! Vi genomförde besöket med glatt humör trots hällande regn. Vi åkte vidare för lunch till Djulö anrika herrgård och njöt av en mycket god och mättande lunch. Därefter ett kort stopp på Säfstaholms herrgård och inspektion av det mycket gamla Säfstaholmsträdet. Vi avslutade med mera äpplen i Äppelgården i Låttern vid Öljaren. Eva Lidén med man har vid mogen ålder köpt en gammal bondgård och sköter om de många gamla fruktträden och har dessutom installationer, växtför-säljning m m. Efter en solig eftermiddagsfika vände vi åter till Örebro.

Trädgårdsåret avslutades traditionsenligt med jularrange-mang söndag 8 dec hos Jonas Strömqvist, ägare till Årstid på Längbrotorg. Vi var ca 30 personer som plockade ihop vackra, juliga, ljuvliga krukor och korgar medan Jonas med personal hjälpte oss med råd och dåd och glögg.

Trädgårdstittar erbjöds under året till en rad medlemsträdgårdar och vi skickade ut mail när ovanliga växter var som vackraste att se eller någon kompositon var speciellt lyckad. Gensvaret var lågt men vi ger inte upp utan ger er samma erbjudande under 2014 och hoppas att alla medlemmar tar chansen – KOM OCH TITTA OCH NJUT!

Vi har nu ca 98% av våra medlemmar på vår mailinglista! Vi vill ge alla medlemmar chansen till större delaktighet och möjlighet att delta i våra aktiviteter genom snabb och aktuell information. Vi planerar en rad aktiviteter för 2014 med varierande innehåll.

Vår önskan är att göra vår lilla plats i världen till en bättre plats genom att så många som möjligt behandlar Moder Jord kärleksfullt! Och visst är det så att det bor en liten trädgårdsmästare i oss alla!?

Örebro 2014-02-19

Gun Nilsson,Ordförande

Ingalill Warnquist, Sekreterare

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)